Duiding van de deeleconomie

De deeleconomie geniet een steeds grotere bekendheid. De term en de initiatieven die ermee geassocieerd worden, verschijnen bijna dagelijks in de media. Het is echter niet altijd even duidelijk wat wel, en wat niet tot de deeleconomie behoort. Daarom werken we in deze periode samen met experts uit binnen- en buitenland (waaronder Rachel Botsman, Koen Frenken, Toon Meelen en Martijn Arets), om tot scherpe en algemeen te gebruiken definities te komen. Lees meer... 

Read More
Wat is nu eigenlijk deeleconomie?

In de deeleconomie laten consumenten elkaar gebruik maken van hun onderbenutte consumptiegoederen, zoals auto's, huizen en gereedschap. De voordelen van deelplatforms zoals Airbnb zijn te groot om het verbieden ervan te rechtvaardigen. Dat hoeft ook niet: door er duidelijk regels aan te stellen en deze ook te handhaven, zijn dergelijke initiatieven te integreren in de rest van de economie. Dit stellen Koen Frenken, Toon Meelen, Martijn Arets en Pieter van de Glind. Lees meer... 

Read More
Total eclips of the heart

Enigszins verbaasd doet een buurman een paar straten verderop de deur open. Ik zou toch vandaag om half negen ‘s ochtends langskomen om een reisgids over Parijs te lenen via Peerby? In mei ga ik naar het OuiShare Fest, een conferentie over de deeleconomie. Ik zal slapen in het huis van ene Manuel, die een piepklein appartementje heeft vlakbij de locatie van het OuiShare Fest. Op zijn beurt vertrekt Manuel richting Amsterdam om in mijn penthouse aan ‘t IJ, ahum, neer te strijken. Lees meer... 

Read More
De Psychologie van ‘Het Bezit’

Iedereen zal het met mij eens dat we bij het woord ‘bezit’ als eerste denken als iets tastbaars. Een boormachine, fiets, boot etc., het zijn allemaal tastbare dingen die je in je bezit kan hebben. In de afgelopen maanden heb ik in het proces om tot realisatie van mijn droom te komen echter geleerd en ervaren dat bezit ontastbaarder is dan wij voor lief nemen.

In deze blog wil ik de gelegenheid nemen om mijn reflectie te geven op het ontastbare rondom ‘Het Bezit’ zodat het voor mijzelf en iedereen die in mijn idee* gelooft, duidelijk wordt welke uitdagingen dit idee tegen zal komen en welke uitdaging dit idee concreet aan wilt gaan. Lees meer... 

Read More
4 miljoen euro maatschappelijke impact door te delen

De deelplatformen Peerby, Thuisafgehaald, SnappCar en Croqqer hebben in Nederland samen al meer dan honderdduizend huur-, leen- of deelovereenkomsten tot stand gebracht. Om te meten welke maatschappelijke impact de deelplatforms écht creëren voor klanten en de maatschappij, heeft Achmea samen met True Price en de platforms gekeken naar hun maatschappelijke impact. De studie laat zien dat de vier onderzochte deelinitiatieven samen in 2014 een maatschappelijke impact van 4 miljoen euro creëerden, die hoofdzakelijk bestaat uit meer en betere sociale relaties. Ook laat het onderzoek zien dat iedere transactie ten minste 15 euro oplevert aan sociale waarde. Lees meer... 

Read More
Gestolen uitgeleende fiets

Welke regels gelden in de deeleconomie? Wat kan ik doen als ik mijn uitgeleende fiets niet terugkrijg, omdat deze is gestolen? Met deze vragen zat Esther. Ze kreeg via Peerby een oproep van de Franse Jean Paul die in Utrecht op Erasmus was. Hij had een fiets nodig. Esther had sinds haar baan niet meer zo veel tijd voor haar mountainbike als toen ze nog studeerde. Ze besloot het rijwiel van het plafond in het trappenhuis omlaag te takelen en uit te lenen aan Jean Paul. Alles verliep goed en Jean Paul bracht de fiets keurig terug op de afgesproken maandag erna. Een maand later kreeg Esther weer bericht van Jean Paul. Lees meer... 

Read More
Social Conference: De impact van de gedeelde economie

Door: Redactie Emerce

Iedereen kent AirBNB, Peerby en Uber, en de impact die deze disruptieve startups op bedrijven hebben is enorm. Op The Social Conference komende donderdag in Amsterdam een discussie hierover met vertegenwoordigers uit deze nieuwe economie.

De deeleconomie wordt vaak gezien als een bedreiging voor bestaande industrieën. Dit is in een aantal opzichten terecht. Het is immers zo dat er banen verloren gaan wanneer we efficiënter omgaan met bestaande middelen en er minder geproduceerd hoeft te worden. 

Read more...

Read More
Bijeenkomst 'Sharing Cities' (voor overheden) op 2 april 2015

Klik hier voor de flyer met alle informatie over deze bijeenkomst.

Een 'Sharing City' is een stad bekeken door de 'bril van de deeleconomie.' Een bril die uitzicht geeft op een grote hoeveelheid nog onbenutte capaciteit.

Het benutten van deze capaciteit maakt de stad duurzaam, rijk aan sociaal kapitaal en economisch veerkrachtig: de deeleconomie is een aanjager van de duurzame stad. Onder meer de Europese Unie, het World Economic Forum, het OECD en ook het Witte Huis besteden al aandacht aan de mogelijkheden die de deeleconomie biedt voor steden.

Read more...

Read More
Deelplatform Toogethr overgenomen door Calendar42

 

Calendar42, spin-off van de TU Delft en in 2014 finalist van de 'Accenture Innovation Awards', heeft vandaag aangekondigd Toogethr over te nemen. 

Toogethr is een Nederlands deelplatform actief op het gebied van carpoolen & ridesharing (ritten delen). Met Toogethr kunnen gebruikers samen reizen, zowel bij incidentele ritten naar bijvoorbeeld festivals als bij het dagelijkse woon-werkverkeer.

Read more...

Read More
Tupperwareparty 2.0

“Wil iemand een stijltang? Waarom ik die wegdoe? Ik heb al stijl haar.” Een betere en grappigere manier om de ruilparty te starten, was er eigenlijk niet. Het gaf precies de essentie weer van deze middag; waarom heeft een mens zoveel spullen die zinloos op planken en in kasten liggen, terwijl ze voor anderen nog waardevol kunnen zijn.Vroeger kwam iemand langs om tupperwarebakjes aan te prijzen, die je vaak niet eens nodig had. Nu ruilen we spullen zodat we niets nieuws meer hoeven te kopen.

Read more...

Read More
BLOG: 'No trust, no transaction'

Door: Jessica Slijpen (shareNL)

Vertrouwen is volgens velen hét ruilmiddel in de deeleconomie. Scherper gesteld: zonder (positieve) reputatie heb je geen toegang tot de handel binnen dit domein. In de deeleconomie wordt immers per keer beoordeeld of beide ‘transactiepartners’ wel zaken met elkaar willen doen. Of het nu gaat om gratis diensten of betaalde diensten, zowel aanbieder als afnemer kiezen telkens opnieuw. En dat is anders dan in de ‘reguliere' economie. Daar kiest een consument van welke online of offline dienstverlener hij/zij gebruik wil maken en in principe is elke consument welkom, zonder screening vooraf. Die transacties zijn bovendien omkleed met leveringsvoorwaarden en wetten en regels; vertrouwen is daarmee geïnstitutionaliseerd. Bij de deeleconomie, met peer-to-peer (of business-to-business) transacties, is dat dus anders.

Read more...

Read More
Centraal Beheer en Peerby starten samenwerking voor spullenleen verzekering

Verzekeraar Centraal Beheer en spullenleen platform Peerby hebben een overeenkomst gesloten voor het ontwikkelen van een nieuw verzekeringsproduct: een leenverzekering voor spullen. De optionele ‘Peerby Garantie’ is een uitkomst wanneer onverhoopt iets mis gaat als buren spullen (uit)lenen. Zo wordt spullen (uit)lenen laagdrempeliger en het waarborgt de goede relatie met de buren. Centraal Beheer onderstreept hiermee dat ze inzet op de toekomst van de deeleconomie. Voor Peerby gaat het aanbieden van de garantie hand in hand met het eerste verdienmodel.

Read more...

Read More