Enigszins verbaasd doet een buurman een paar straten verderop de deur open. Ik zou toch vandaag om half negen ‘s ochtends langskomen om een reisgids over Parijs te lenen via Peerby? In mei ga ik naar het OuiShare Fest, een conferentie over de deeleconomie. Ik zal slapen in het huis van ene Manuel, die een piepklein appartementje heeft vlakbij de locatie van het OuiShare Fest. Op zijn beurt vertrekt Manuel richting Amsterdam om in mijn penthouse aan ‘t IJ, ahum, neer te strijken.

Maar goed, die reisgids dus. Die had ik nodig om alvast de route uit te stippelen. Bovendien wilde ik weten of het lenen van specifieke boeken ook mogelijk is via het deelplatform Peerby. Ja, dus. Ik deed ook een oproepje voor het lenen van Marie Kondo’s Opgeruimd, maar mijn ongeduldige zelf kon niet wachten tot een buurvrouw een dag later antwoordde dat ik de New York Times bestseller mocht ophalen. Op het station van Groningen had ik het boek bij de AKO gekocht en in Amsterdam al half uitgelezen.

Ik mocht van buurman D. aan het Lupineplein de reisgids lenen en hij gaf er ook nog een kaart bij. Een andere buurvrouw reageerde enthousiast dat ze geen gids had, maar veel goede tips over Parijs kon geven. Buurman D. informeerde of ik al een Airbnb had geboekt. Hij kon er eentje aanraden. Ohja en of ik wellicht interesse had om een artikel te schrijven voor het artsenblad waar hij eindredacteur was.

Met de komst van de zonsverduistering deed ik ook nog een poging om via Peerby een eclipsbril te lenen. Helaas, niemand had een bril te leen, maar wel goede adviezen over stukken karton en fotorolletjes. Buurvrouw J. stuurt ook nog een berichtje. Of ik bij haar op het dakterras aan het IJplein de eclips kom bewonderen. Ze schrijft dat je ook prima door een cd  kunt turen naar de zon. Aangezien ik als zelfstandige schrijver mijn ogen liever niet te grabbel gooi, sla ik het aanbod toch maar af. Blind worden van een eclips lijkt mij ook weer zo wat. Of zou je een blindenstok ook kunnen lenen?

Prachtige ontmoetingen ontstonden via Peerby. Geen total eclips of the heart dus. Integendeel. Peerby is veel meer dan spullen lenen, het gaat over het maken van contact en het leggen van verbindingen tussen buurtgenoten. De eigenaar van een papierversnipperaar vroeg of ik gezellig langskwam om daar mijn papieren te vernietigen, een document inscannen mocht ook wel op de fysiotherapiepraktijk een paar straten verderop. Moet ik nog even doorgaan?

Dit is een gastblog van Marlies Dinjens.

Comment