In Metro: 'Delen het nieuwe bezit'

Door: Hans Pieters – Metro 29 april 2014

Het wittefietsenplan uit de jaren ’60 ging nog ten onder aan ordinaire diefstal. Maar dankzij het internet en slimme innovatie wordt bezit meer en meer ‘old skool’.

Waarom veel geld uitgeven als het zoveel goedkoper kan? Volgens trendmaker en industrieel ontwerper Daan Roosegaarde is bezit passé en delen in. Een overzicht van slimme initiatieven waarmee je auto en andere bezittingen de deur uit kunnen. En de zaken waar je op moet letten.

1. ‘Sharification’ Waarom een dure tent kopen die vijftig weken van het jaar nutteloos schaarse ruimte inneemt in je berghok? Of een rib uit je lijf betalen voor een cocktailjurkje dat volgend jaar alweer totaal passé is (en misschien ook nog afkomstig uit een naaiatelier waar ze het niet zo nauw nemen met de werkomstandigheden)? Lenen en delen, ‘sharification’ scheelt stress en is een stuk goedkoper. Via Peerby (peerby.nl) en spullendelen.nl kun je spullen lenen van mensen in je buurt. Als je toch nog hecht aan bezit of echt krap bij kas bent, en zelfs Marktplaats.nl of de kringloopwinkel nog te duur vindt, kun je eens een bezoekje wagen bij weggeefwinkels.nl. En niet helemaal hetzelfde als delen, maar wel een slim concept is Lease a Jeans (leaseajeans.nl) van het merk Mud Jeans. Het kledingruilinitiatief Krijg De Kleren! is helaas voortijdig ten einde gekomen. Ellie’s Kledingkast (ellieskledingkast.com) moet alleen verder.

2. Samen een auto Van alle privéspeeltjes is de auto het allerduurste bezit. En de auto wordt alleen maar duurder. Oók als je een leaseauto rijdt. Nog voordat je één kilometer hebt gereden, ben je al een paar honderd euro per maand kwijt. Los van de vraag of je je dat financieel kunt permitteren, waarom zou je een auto willen bezitten als het zoveel goedkoper en simpeler kan? Gedeeld autogebruik is de slimste oplossing als je weinig kilometers maakt. Je betaalt alleen als je rijdt. Voor de kleine ritjes heb je aanbieders als Greenwheels en Car2Go. Voor wildere plannen kun je je aansluiten bij een van de vele initiatieven waarbij je de auto van iemand uit je buurt huurt, zoals als Deelauto.nl, SnappCar.nl, MyWheels.nl of het Amsterdamse WeGo.nu. Je eigen auto delen met je buurtgenoten via dezelfde sites kan natuurlijk ook. Scheelt weer in de kosten. En je bepaalt zelf de huurprijs.

Risico’s zijn er natuurlijk ook. Als huurder, want wie draait op voor de kosten als je halverwege strandt met een kapotte auto? En als eigenaar loop je natuurlijk het risico dat je de auto met een volle tank aflevert en leeg terugkrijgt, om maar een dwarsstraat te noemen. Een van de problemen die je inmiddels gewoon kunt regelen, is de autoverzekering. Inmiddels zijn er speciale polissen op de markt, die je via de site waarop je je auto aanbiedt kunt afsluiten.

3. Vakantie Met de vakantieperiode voor de boeg is woningverhuur een briljante manier om je eigen vakantie met de verhuur van je woning terug te verdienen. Helaas komen er steeds meer regels van gemeenten en anderen. Vaak heb je vooraf toestemming nodig van je verhuurder of de vereniging van eigenaren. Helemaal zonder risico’s is het niet: als je een sociale huurwoning zonder toestemming onderverhuurt, riskeer je zelfs het verlies van je woning.

Bron: © Metro 29 april 2014