SPROUT EVENT ‘WELCOME TO THE SHARING ECONOMY’ | 14 MEI 2014  Economische groei volgens ons kapitalistische systeem is eindig. Wie nog steeds denkt dat de crisis iets is dat kan worden opgelost met rustig af te wachten tot de storm is gaan liggen kan beter naar een onbewoond eiland verhuizen. We zitten midden in een economische shift waarin het individu wordt empowered zichzelf te organiseren, vaak buiten de traditionele kanalen om. Veelal gefaciliteerd door online platformen.

We kennen allemaal de grote voorbeelden als Airbnb; de online accommodatie marktplaats welke in 2008 is opgericht en intussen zo’n 200.000 kamers per nacht verhuurt en een omzet heeft die gelijk is aan het een zelfde omzet heeft als de bijna honderd jaar oude Hilton hotelketen. Bij Airbnb werken 130 mensen. Hij Hilton 144.000. Intussen ontmoet Airbnb de traditionele ketens bijna dagelijks in de rechtzaal; men is er duidelijk nog niet uit hoe deze disrubtive innovators een plekje te geven in het bestaande speelveld. Maar dat de deeleconomie een blijvertje is met een enorm potentieel, dat staat vast.

Binnen de deeleconomie lenen, ruilen, geven, huren en barteren burgers onderling producten en diensten. Dankzij de technologie maken deze handelsvormen een comeback in onze samenleving maar nu op een schaal die tot voorheen onmogelijk was. Locatie-gebaseerde technologie verbindt individuen (en bedrijven) zodat zij het grote overschot aan stilstaande capaciteit efficiënter kunnen benutten. De stilstaande capaciteit bestaat uit de ongebruikte economische, sociale en duurzame waarde van niet of beperkt benutte goederen. Een bekend voorbeeld is de auto, een kostbaar bezit dat gemiddeld 90 procent van de tijd stil staat. De deeleconomie biedt óók kansen voor ondernemers, bedrijven en instellingen. Want ook bedrijven kunnen ongebruikt materieel, diensten en personeel met elkaar delen. Dit brengt financieel voordeel, maar ze zijn ook duurzaam bezig, werken samen en ontmoeten nieuwe collega’s.

Wat is de deeleconomie? Wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers om hier op in te spelen en wat zijn naast de succesverhalen ook de keerzijde van deze nieuwe ontwikkeling? En wat voor nieuwe ideeën zijn er nog meer te bedenken? Daar gaan we het over hebben tijdens deze bijeenkomst.

Programma

14.00 – 14.30 ontvangst

14.30 – 14.40 welkom door Sprout

14.40 – 15.00 Harmen van Sprang | shareNL

Wat is nou precies de deeleconomie? Harmen maakt duidelijk hoe de deeleconomie meer is dan Airbnb + Thuisafgehaald + Snappcar, en hoe de deeleconomie op fundamentele wijze onderdeel wordt van onze maatschappij.

15.00 – 15.30  Pieter van de Glind | shareNL

Wat doen bedrijven met de deeleconomie? Pieter vertelt hoe koplopers uit het bedrijfsleven nu al inspelen op de deeleconomie.

15.30 – 15.50  Pauze

15.50 – 16.20 Victor van Tol | Snappcar

Tijd voor de praktijk. Victor van Tol, oprichter van Nederlands auto deel platform SnappCar, zij braken onlangs een record op crowdfunding platform Oneplanetcrowd door ruim een half miljoen op te halen bij een kleine 500 investeerders, vertelt uit eigen ervaring hoe zij als deeleconomie platform hun plek aan het veroveren zijn in de markt. Wat zijn hun lessen? En wat zijn de kansen?

16.20 – 16.50  Martijn Arets | Crowd Expedition

Ondernemer en expeditieleider Martijn Arets is op 1 mei dit jaar begonnen aan zijn Crowd Expedition; een onderzoek en media project waarin hij de komende twee jaar 150 collaborative initiatieven gaat spreken om te ontdekken wat er nu echt moet veranderen om van deze nieuwe ontwikkelingen op lange termijn een duurzaam model te maken. Martijn neemt je mee in zijn verhaal en stelt enkele kritische vragen bij verschillende initiatieven en benoemt enkele aansprekende voorbeelden waarin bestaande organisaties en nieuwe startups elkaar kunnen gaan versterken.

16.50 – 17.20  Deel maar raak: panel met de vier sprekers  

Panel waarin naast een aantal stellingen ook praktische vragen en bedenkingen vanuit het publiek worden opgepakt. Met uiteindelijk doel om helder te krijgen wat de kansen zijn voor ondernemers in de deel economie.

17.20 – 18.20  Einde + borrel

De middag bestaat uit

  • Presentaties van vooraanstaande ondernemers en experts.
  • Interactieve workshops om jouw sharing businessmodel scherp(er) te krijgen
  • Netwerkborrel met gelijkgestemde ondernemers en experts
  • Tips & tricks, goede cases en 100% inspiratie!

Sprekers en docenten

1. Victor van Tol, oprichter Snappcar 2. Martijn Arets, initiatiefnemer The Crowd Expedition 3. Harmen van Sprang, oprichter shareNL 4. Pieter van de Glind, oprichter shareNL

Meer informatie en aanmelden via: http://www.sprout.nl/events/welcome-sharing-economy

(c) Sprout 2014

Comment