shareNL | Nieuwsuur

Door: Rudy Bouma (Nieuwsuur) Delen wordt het nieuwe bezitten: het aantal Nederlanders dat via speciale websites onderling hun auto, spullen of diensten deelt, groeit explosief. Het aantal initiatieven volgt elkaar snel op en leidt wellicht tot een duurzamere samenleving. Maar het bedreigt onder meer ook de hotelbranche en de autoverhuurders.

Goed gevoel

De bekendste website voor 'social sharing' is AirBnB waarop huisbezitters hun woning te huur aanbieden. Maar ook Thuisafgehaald is populair. Thuiskok Jettie Jas heeft inmiddels een schare trouwe klanten in haar buurt. Jas: "Ik kan mijn maaltijden delen met mensen die niet kunnen koken of geen tijd hebben en dat geeft me een goed gevoel." Haar klanten betalen alleen de kostprijs.

Zonde

De deelwebsites kunnen ook lucratief zijn. Martine Bennema verhuurt haar 7-persoons Chrysler Grand Voyager via Snappcar. Het levert haar enkele honderden euro's per maand op. Bennema heeft ook ideële motieven. "Ik vind het zonde als hij stil staat en het levert leuke ontmoetingen op."

Groei is enorm

De nieuwe website Parkflyrent richt zich op langparkeerders bij Schiphol. Parkflyrent verhuurt de auto van de vakantiegangers en in plaats van betalen voor het parkeren, krijgen de eigenaren bij terugkomst juist geld voor de verhuur.

Harmen van Sprang van kennisplatform ShareNL: "We hebben niet alleen te maken met groei maar ook met een wereld die goed verzorgd moet worden en de technologie maakt het nu mogelijk om meer te delen." Volgens hoogleraar innovatiestudies Koen Frenken is 'delen' nog vrij klein. "Maar de groei is enorm."

Frenken denk niet dat initiatieven als Snappcar en AirBnB de economie bedreigen. "Het bespaarde geld wordt ergens anders alsnog uitgegeven."

Kansen

Nieuwe initiatieven volgen elkaar snel op. Zo kunnen mensen via Konnektid iets leren van iemand uit de buurt, op Pawshake vinden mensen een oppas voor hun huisdier en opRewear is het tijdelijk ruilen van designerkleding mogelijk.

Hoogleraar Frenken ziet veel kansen voor de Nederlandse economie. "Nederland is vertrouwd met handel, goed met internet en sterk verstedelijkt. Ook de overheid werkt op lokaal niveau goed mee."

Verantwoordelijk

Ook andere partijen stappen in de markt. Verzekeraar Achmea verzekert de leenauto's van Snappcar en praat met het populaire Peerby, waarop mensen allerlei gebruiksartikelen kunnen lenen. Het levert wel nieuwe dilemma's op over aansprakelijkheid, want wie is er verantwoordelijk voor een kapotte boor?

De Belastingdienst broedt op manieren om de gebruikers van deelwebsites aan te slaan.

Vragen of opmerkingen? Mil Rudy.Bouma@nieuwsuur of Christel.Voorn@nieuwsuur.nl

Meer informatie: http://nieuwsuur.nl/onderwerp/669600-delen-is-het-nieuwe-bezitten.html

De uitzending vind je hier: http://nieuwsuur.nl/video/670183-delen-is-het-nieuwe-bezitten.html

 

 

Comment