'GroenLinks zet in op duurzame deeleconomie'

shareNL-GroenLinks-Liesbeth-van-Tongeren-oktober-2014.jpg

Vroeger leende je een kopje suiker bij de buren, tegenwoordig kun je via internet zelfgemaakte maaltijden delen met buurtgenoten ('Thuisafgehaald') of een boormachine lenen ('Peerby'). GroenLinks -Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat de overheid meer doet met nieuwe mogelijkheden die ervoor zorgen dat producten en grondstoffen efficiënter worden gebruikt.

Van Tongeren overhandigt minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag een voorstel met daarin tien stappen naar een duurzame deeleconomie. Zij hoopt dat de overheid zich minder afzijdig gaat houden van initiatieven voor een duurzame 'deeleconomie'. Liever nog ziet GroenLinks dat er contact wordt gezocht met verzekeraars om te zien welke nieuwe verzekeringsproducten kunnen worden aangeboden voor bijvoorbeeld autodelen of huizendelen. Ook zou de Sociaal-Economische Raad moeten kijken naar de effecten van een deeleconomie voor de arbeidsmarkt.

,,De regeldruk voor ondernemers moet omlaag zegt dit kabinet en de mensen in de deeleconomie wachten met smart op een uitgestoken hand. In plaats van afzijdig te blijven, moet de overheid in ieder geval zorgen dat de nieuwe deelmarkt toegankelijk blijft voor kleine, lokale en sociale platforms en er gesnoeid wordt in het woud aan regels uit de ouderwetse economie'', aldus Van Tongeren.

Bron: ANP/BNR