shareNL | De Volkskrant | Uber | foto (c) Reuters

Door: Marcel van Lieshout (De Volkskrant) Uber wordt mogelijk toegelaten tot de Nederlandse taximarkt. Maar Uberpop, een van de diensten van het Amerikaanse bedrijf met 'amateurtaxichauffeurs', blijft een illegale activiteit waartegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de komende tijd intensiever gaat optreden.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Transport) donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer. Uber is de schrik van de gevestigde bedrijven.

'Recente innovaties' die de taxibranche aanzetten tot betere dienstverlening moeten een kans krijgen, vindt Mansveld. Zij beloofde 'zorgvuldig' te kijken naar initiatieven als Uber. Bij de nu lopende evaluatie van de Taxiwet past volgens haar 'een nieuwe blik op het geheel'.

Strafrechtelijk aanpakken

'Heel belangrijk dat innovaties mogelijk zijn en dat de staatssecretaris open staat voor fundamentele wijzigingen in het taxivervoer', reageert directeur Niek van Leeuwen van Uber-Nederland op de uitlatingen van Mansveld. Hij vindt dat zijn bedrijf steeds meer politieke steun krijgt. 'Ook de Tweede Kamer voelt wel dat structurele aanpassingen in de wetgeving voor taxivervoer gewenst zijn.'

Een meerderheid van de Kamer wil inderdaad niet dat Uber nu al de pas wordt afgesneden. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt dat de Taxiwet niet is ingericht op technologische ontwikkelingen die voor klanten kunnen leiden tot 'meer keuze en betere producten'.

In schrille tegenstelling tot het optimisme van Van Leeuwen staat evenwel de oproep van de SP om Uber als bedrijf strafrechtelijk aan te pakken. Dit vanwege de omstreden app Uberpop, waarmee particulieren zonder vergunning taxiritten verzorgen.

De inspectie trad afgelopen weekeinde voor het eerst op tegen Uberpopchauffeurs. In Amsterdam kregen vier van hen een boete van 1.500 euro. Mansveld vindt het niet haar taak om tegen Uber als bedrijf op te treden. 'Dat is aan het Openbaar Ministerie.'

Carpoolvoorziening

Uber-directeur Van Leeuwen zegt dat zijn bedrijf niet uit is op escalatie. 'We zijn op zoek naar oplossingen.' Op de kritiek vanuit de Kamer dat zijn Uber-popchauffeurs geen belasting betalen, zegt hij: 'Alles is bespreekbaar.' Zijn bedrijf heeft beroep aangetekend tegen de boetes. 'Wij willen graag dat de rechter zich uitspreekt over ons.'

Uber biedt in Nederland via apps taxidiensten aan met professionele chauffeurs (Uberblack en Uberlux) en amateurs (Uberpop). Het wil ook een carpoolvoorziening beginnen.

Uber is inmiddels op sociale media een actie begonnen om Uberpop overeind te houden, om 'hogere kwaliteit en lagere prijzen' te garanderen.

Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/uber-krijgt-wellicht-plek-op-taximarkt~a3770530/

Comment