Op deOndernemer.nl: 'Straks ga je je hond delen'

shareNL-MKB-Innovatie-Top-100-11-06-2014-foto-2.tiff

Door: Bram de Vrind Er liggen voor ondernemers volop kansen in de snelgroeiende deeleconomie, bleek woensdag bij de MKB Innovatie Top 100. "Er zijn al initiatieven waarbij je je hond kunt delen met de buurman."

Cabaretier Dolf Jansen interviewde onder andere Harmen van Sprang (ShareNL) en Daan Weddepohl (Peerby) over dit nieuwe fenomeen, waarbij het draait om het gebruik in plaats van bezit van spullen. Bedrijven maken het bijvoorbeeld met apps mogelijk om spullen tegen vergoeding te lenen of uit te lenen.

Boormachine Consumenten kopen nu nog veel goederen die ze bijna nooit nodig hebben, aldus Van Sprang die met ShareNL een platform runt om de deeleconomie te stimuleren. "Een boormachine wordt in een heel mensenleven maar 12 tot 13 minuten gebruikt. Toch heeft iedereen een boormachine."

Auto Of neem de auto: "Die staat gemiddeld 90 procent van de tijd stil. Ik gebruik Car2go of leen de auto van de buren."

Vervanging De deeleconomie zal leiden tot duurzamer gebruik van goederen, aldus Van Sprang. Dat levert ook voordelen op voor producenten. "Spullen worden intensiever gebruikt en zijn dus eerder aan vervanging toe. Daar liggen ook kansen voor bedrijven", aldus de ShareNL-directeur.

Crowdfunding platform Hij probeert ook grote bedrijven over de streep te trekken. Dat begint zijn vruchten af te werpen: "ABN Amro is bijvoorbeeld begonnen met een crowdfunding platform."

Kopje suiker Ondertussen schieten de startups in de deeleconomie als paddenstoelen uit de grond. Peerby is er zo een. Het bedrijf bouwde een app waarmee je spullen kunt lenen bij mensen in de buurt. Het gebruikelijke kopje suiker, maar dan via de smartphone. "Via onze app worden spullen geleend over de hele wereld. Van Amsterdam tot San Francisco", zei oprichter Weddepohl.

Sensor Het betalen voor gebruik wordt dankzij nieuwe technologie steeds eenvoudiger gemaakt, zei hij: "Je koopt straks geen boormachine meer, maar gaat betalen per gat dat je boort. Een sensor kan dat bijvoorbeeld meten."

Wereldmarktleider Hij zei wereldmarktleider in zijn niche te zijn, maar moest toegeven nog geen winst te draaien. "We zitten nog in de opstartfase."

Grenzen Maar de deeleconomie kent ook zijn grenzen, beaamden Van Sprang en Weddepohl. Bij veelvuldig gebruik zoals met je smartphone ligt delen bijvoorbeeld minder voor de hand.

Vrouw Dolf Jansen vroeg zich hardop af waar deze ontwikkeling heengaat. "Ga ik straks ook mijn vrouw met iemand anders delen?" Dat niet, maar misschien wel je huisdier, aldus Van Sprang. "Er zijn al initiatieven waarbij je je hond kunt delen met de buurman. Veel mensen vinden een hond leuk, maar hebben er te weinig tijd voor. Dan zou dit een uitkomst kunnen bieden."

Bron: http://www.deondernemer.nl/deondernemer/665523/Straks-ga-je-je-hond-delen.html

(c) deOndernemer.nl (2014)