Spullen kopen of liever lenen?

Leen je wel eens de statafels van de buren? Of overnacht je soms in iemands huis via Airbnb? Dan maak je onderdeel uit van de deeleconomie. De deeleconomie groeit hard! Waar liggen de kansen?

We kopen tegenwoordig wat we willen. Een nieuwe accutol die je voor een enkel klusje gebruikt, statafels die twee keer per jaar uit de schuur gehaald worden of een nieuwe jurk die we tijdens een feestje dragen. Met z’n allen doen we zo mee aan overconsumptie, want een groot deel van de tijd liggen deze spullen ongebruikt in de kast. De deeleconomie biedt kansen! Want hoe mooi is het als je spullen met elkaar kan delen en ze echt goed benut worden?

Tal van mogelijkheden

In een deeleconomie maken we gezamenlijk gebruik van goederen, diensten en kennis. ‘Zelf deel ik mijn auto met andere gebruikers’, vertelt Harmen van Sprang van shareNL. Harmen spreekt tijdens de bijeenkomst ‘Mobiliteit en de deeleconomie’ die Rabobank samen met VNO-NCW West organiseerde voor haar zakelijke klanten bij Dekkerautogroep in Zaandam. ‘Er zijn tal van platformen waarop spullen gedeeld worden’, vertelt Harmen, ‘Zo kun je opslag huren bij mensen die kastruimte over hebben, worden boten, auto’s, motoren en zelfs campers gedeeld en heb je een klopboor nodig, dan kun je via Peerby zien bij wie je in jouw buurt kunt aankloppen.’

Lees de rest van dit artikel in Rabobank Magazine ‘Dichterbij’ (Winter 2018).

Een verslag van de bijeenkomst, inclusief foto’s en video’s van de bijeenkomst, vind je hier.

Comment